jeudi 30 septembre 2010

آداب یک مهمونی فرانسوی

فرانسوی ها اصولا آدمهای مغروری هستند و به یک سری از فرهنگ و آداب و نیز خوراکیهاشون از جمله شراب ، پنیر، نان و شیرینی و ... خیلی مینازند
اینجا مهمون دعوت کردن خیلی ساده نیست . اولا که دعوت کردن بیش از ۶ نفر به نظر من غیر ممکنه چون از پس پذیراییش بر نمییایم  ، اینجا موقع شام یا ناهار هر کس باید یک جای مشخصی سر میز داشته باشه و این صاحبخانه است که جای مهمانها را مشخص میکنه . اصولا یکی در میان خانم و آقا میشینن و اگه تعداد مساوی نبود دیگه یه جوری باهم کنار میان از اونجا که برای بانوان ارزش زیادی قائلند بهترین جا سر میز متعلق به خانمهاست.
چیدن میز هم خودش کلی آداب و رسوم داره که یک بار مفصل راجع بهش مینویسم .
برای سرو غذا به ترتیب اول ورودی سرو میشه ، که میتونه سالاد همراه کمی گوشت ماهی سومون  و یا سوپ در زمستان و اگه دیگه خیلی بخواهید مهمون را تحویل بگیرید جگر غاز همراه با مخلفات اطرافش از جمله مربای پیاز و ... است
بعد از سرو ورودی یا entrée
نوبت به سرو غذای اصلی میرسه ، البته بعد از اینکه ظرفهای کثیف جمع شده و ظروف تمیز جایگزین کردید
غذای اصلی باید مفصلتر از ورودی باشد و حتما باید گوشت حالا یا سفید یا قرمز درونش بکار رفته باشه . اگه گوشت قرمز باشه با شراب قرمز و گوشت ماهی و موجودات دریایی با شراب سفید مصرف میشود . انتخاب شراب هم خودش کلی مهارت میخواد . افرادی هستند به نام سومولیه Sommelier
که سالها تحصیل و تجربه کسب کردند برای انتخاب چه نوع و چه مارک شرابی با چه غذایی باید سرو بشه ، کافیست شما مواد اولیه غذا را بهشون بگید ، دیگه اون خودش کارش را بلده
تذکر . البته من خودم مشروب خور نیستم ، اینجا برای شناخت فرهنگ غذاخوری فرانسویها مجبورم ذکر کنم . 
اگر غذا را به صورت انفرادی سرو کردید . به ترتیب سنی از خانم ها به آقایان شروع به گذاشتن بشقابها کنید ، اگر به صورت کلی غذا را در دیسهای بزرگ کشیدید ، کاری که ما ایرانی ها در مهمانیهامون میکنیم ، فراموش نکنید این صاحب خونه است که باید برای تک تک افراد ، اونم به ترتیبی که ذکر شد بکشید ، اونم به میزان متوسط نه کم ، نه زیاد ... اگه مهمان خوشش اومد و دوباره خواست این اوست که دفعه دوم برای خودش میکشد . در همین حین دائم باید حواستون باشه که به محض اینکه لیوانی شرابش خالی شد ، دوباره سرو کنید تا جایی که مهمان بگه که دیگه نمیخواهد که البته بعید میدونم .
بعد از صرف غذا نوبت به پنیر میرسد ، اونم چه پنیرهایی . اینجا کشور پنیره . حتی اگر هر روز سال یک مدل پنیر را انتخاب کنی ، آخر سال بازم صدها مدل میمونه که هنوز امتحانشون نکردی .
ما در ایران رسم داریم نون و پنیر را به عنوان صبحانه بخوریم ولی اینجا بر عکسه ، خوردن نون و پنیر مال بعد از شام و یا ناهاره ، البته ناگفته نماند که حتمآ باید با شراب قرمز سرو شود
برای انتخاب پنیر این شما هستید که تصمیم میگیرد . البته باید چند مدل کاملا متفاوت انتخاب کرد که با سلیقه های متفاوت جور در بیاد ، همه را در ظرف مسطح چیده و با نان تازه که من نان گردو را برای این کار ترجیح میدهم سرو میکنیم ، حواستون به لیوانهای پایه دار شراب مهموناتون باشه .


در ظرف بالا پنیرهایی که مشاهده میشود اسمهاشون هست 
Brillat-Savarin
Epoisses
Fourme d'Ambert
Picodon
Pont-L'eveque
Saleres
Valencay




Brie de Meaux
Comté
Roquefort
Sainte-Maure de Touraine

بعد از پنیر و شراب نوبتی هم باشه نوبت دسره . البته بعد از جمع کردن بشقابهای پنیر . 
من عاشق دسرهای فرانسه هستم 
پدر سوخته ها خیلی واردند چیزها را بهم بندازن ، قدرت تخیلشون در درست کردن انواع دسر خیلی بالاس 
البته میتونم بگم که تو همه دسرهاشون کره یا خامه و یا میوه حتما هست و این راز اصلیه یک دسر لذیذه 

خب اینهم از یک مهمانی به سبک فرانسویش 
البته پیشنهاد میکنم قبل از گرفتن مهمونی حتما یک ماشین ظرفشویی تهیه کنید 
یکم زیاد دنگ وفنگ داره ولی لذت بخشه
البته بازم به سفره های رنگین و هیاهوی هنگام غذای ایرانی نمیرسه اما بد نیست آدم با فرهنگهای اصیل دنیا آشنا بشه 

نکته مهم که یادم رفت بگم 
اصلا اصلا اصلا سفره روی میزتون از جنس پلاستیک نباشه . حتما باید از جنس پارچه سفید یا رنگی همراه با دستمال سفره از همون رنگ یا مشابه آن باشه 
در پایان یک قهوه داغ فرانسه همراه با شکلات تلخ 

به امید دیدار
A Bientot

2 commentaires:

  1. tozihate kheili jaleb va khobi bod merci hatman .dg shodam yeki az fan haey belog shoma merci.

    RépondreSupprimer
  2. مرسی از شما . خوشحال میشم

    RépondreSupprimer